Tudományok kategória válaszai (40101 db)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Elõször is, számoljuk ki a szélsõértékét; az a(x-u)^2+v alakú függvény minimumhelye u-ban, -értéke v-ben van, így a 2(x-2)^2-6 függvénynek a minimumhelye 2-ben lesz, értéke -6. Most érdemes egy olyan táblázatot felírni, ahol a 2 középen van, például: -1; 0; 1; 2; 3; 4; 5 Ezeket a számokat írjuk x helyére, majd számoljuk ki: 12; 2; -4; -6; -4; 2; 12, így a (-1;12), (0;2), (1;-4), (2;-6), (3;-4), (4;2), (5;12) pontokat ábrázolod, majd ezeket sorban összekötöd egy íves vonallal, mintha "szilvamagot" rajzolnál. Segítségedre lehet a Wolfram Alpha nevezetû program is: [link] (az elsõ függvény az, ami érdekes lehet neked).
Attól tartok, nem igazán tudod. Amit tudsz, egy formális memorizálás. Azt kellene megértened, hogy mi a függvény, mi a függvényábrázolás, és mit jelent a koordináta-rendszerben a függvénytranszformáció. Itt például egy paraboláról van szó. Ha a másodfokú tagot szorozzuk egy számmal, az annyiszoros nyújtást jelent. Ha a független változó helyett egy adott értékkel kisebb/nagyobb értéket használunk, az az x tengelyen való eltolást jelent (tehát ha x helyett (x-2)-t veszünk, akkor a függvény ugyanazt az értéket kettõvel késõbb - ennyivel jobbra - veszi fel), ha a függvényhez adunk egy számot (itt -6-ot), akkor az az értéktengelyen (y) mozgatja el a függvényt, ha a független változót szorozzuk meg, akkor a függvény ennyiszeresére "szétterül", és így tovább. Mindig az a kérdés, ha végzünk egy transzformációt valahol, a függvényben, akkor az mit változtat azon úgy, hogy közben a másik változó azonos marad (ha a független változót (x) transzformáljuk, akkor hol lesz a függvény (y) ugyanakkora, ha a függvényértéket változtatjuk, ugyanazon független változó esetén hová kerül a függvény ábrázolt pontja. A tankönyvben - vagy a tanár magyarázatában - ez kicsit részletesebb (és hosszabb).

Elakadtam sudokuban, pontosabban el sem tudtam kezdeni, lenne egy kérdésem?

Arról van szó, hogy én úgy tudom, úgy kell elkezdeni (direkt nem olvastam el neten, mert magamtól akartam rájönni), hogy keresünk egy olyan rubrikát, ahová biztos hogy csak egy szám kerülhet, és aztán megint egyet, megint egyet. De már végignéztem az összes oszlopot meg sort, és mindenhová ahol üres, több is mehet. Van ilyen, és ha igen, akkor hogyan kell elkezdeni? Vagy csak figyelmetlen voltam?
úgy kell ahogy mondod. És egyetlen sorban sem lehet két egyforma szám és egyetlen 9-es (3x3-as) egységben sem lehet két egyforma szám. Végig kell próbálgatni a számokat, célszerû szisztematikusan, 1, 2, 3, 4, 5...9
A kérdező hozzászólása: Megoldottam már párat, de ennél az egynél el sem tudtam kezdeni. Volt olyan is ahol közben akadtam el. Egyszer majdnem átsuhantam az egyik felett, csak éppen észrevettem, hogy oda be lehet tenni az egyiket. Lehet hogy itt is figylemetelen voltam, de már mindet átnéztem.
É úgy szoktam, hogy elõször végignézem 1-9-ig a számokat, van-e olyan, ami egyértelmûen jó. Aztán megnézem azokat a sorokat és oszlopokat ahonnan kevés hiányzik és ceruzával beírom a felsõ sarokba kicsivel, hogy mi az ami lehet a kockába. Így is szokott lenni 1-2 ami egyedül marad, vagy a sorba máshova nem jó a szám. Aztán ha még mindig nem elég akkor lehet összefüggéseket nézni, pl ha egy sorban a 2, 3 sok helyen szerepel, de két helyen csak ez a 2 szám van, akkor tuti, hogy azok ott lesznek. Aztán variálom a módszereket, aztán csak kijön valami. Jó szórakozást
A kérdező hozzászólása: Kösz a tanácsokat! Próbálkozom, és neked is jó szórakozást!
Nem tudod valahogy belinkelni, vagy lefotózni? Kíváncsivá tett nagyon :)
Nehézségi szinttõl függõen többféle módszert is be kell vetni. Amit leírtál, az az 1. módszer: adott helyre hányféle szám kerülhet, ha 1, akkor O.K. 2. módszer: adott (hiányzó)szám hány helyre kerülhet a sorban/oszlopban/3*3-ban. Van olyan, hogy sem az 1. sem a 2. nem segít, na akkor már nehéz... 3. módszer: feltételezzük, hogy ... akkor ... :-(
Ha egészen biztos, hogy nincs olyan rubrika, ahol csak és kizárólag egy szám passzol, akkor meg kell keresni azt a rubrikát, ahol a lehetõ legkevesebb passzol. ideális esetben 2. Ha több ilyen is van, akkor érdemes azt kiválasztani, ahol a lehetséges számok legtöbbször elõfordulnak a táblán. Aztán kiválasztani az egyik lehetõséget és el kell kezdeni gondolatban feltölteni a táblát, ha ellentmondásra jutsz, akkor a másik a jó. Ha sokáig nem jutsz ellentmondásra, akkor érdemes a másik számmal is elõre haladni, hátha az hamarabb vezet ellentmondásra és akkor az elsõ szám jó. Ha néhány lépésen belül egyik szám se vezet ellentmondásra, akkor érdemes egy másik bizonytalan mezõre váltani.
A kérdező hozzászólása: Kösz a válaszokat! Akkor tényleg úgy van, hogy nem mindig van, ahová csak egy megy... mondjuk így komolyabb agymunka. Utána is olvastam, és máshol is ilyeneket írtak. Majd lehet hogy belinkelem, csak most nem tudom melyik az. Elég sok van.
Úr isten, itt senki nem tud sudokuzni? :D :D :D

Szociálpszichológia esettanulmány?

Kell írnom egy esetről, aminek az alapja lehet egy interjú, egy film, egy könyv, egy nyilvánosságbeli esemény vagy hétköznapi megfigyelés.
Hétköznapi mennyország - kitûnõ film és erre is jó. [link]
"csoportok észlelése, elõítéletek, sztereotípiák; a társas identitás" - Anne Maass tanulmanya a csoportok kozti nyelvi elfogultsagrol eleg jo. Siklaki Istvan-Szobeli befolyasolas I. koteteben van benne. De megjegyzem, az egesz konyvben szoc.pszicho. tanulmanyok vannak a nyelvi befolyasolas iranyabol.


840 m [link]
A kérdező hozzászólása: köszönöm
Ennek úgy nagyjából semmi értelme, mert nem mond semmit. Vagy körülbelül azt, ha egy mesebeli gyaluval elegyengetném a földet (a Himaláját például a holland alföldre), akkor mindenütt olyan magas lenne a talaj tengertõl mért távolsága. Ami szép, de semmire nem jó.
A kérdező hozzászólása: :)

Mi a különbség az analitikus és a szintetikus állítások között?

Kant ugye azt írta, hogy az analitikus állítás eldönthető az állításban szereplő fogalmak tartalma, jelentése alapján. Ugye a "minden agglegény nőtlen", erre egy klasszikus példa.
Kant belõtte magát mariskával, ami legális volt akkor.
Nem tudom, segít-e: " Analízis: Analízisnek nevezzük azt a gondolkodási mûveletet, amely valamely egészet (tárgy, jelenség, szöveg, stb.) az elmélet vagy gyakorlat síkján kisebb részekre bont fel. Ezután az egyes részek külön egységet alkotnak. Nem tarthatjuk analízisnek tehát valamely tárgy tulajdonságának a megjelölését azért, mert a tulajdonság nem tekinthetõ a tárgy olyan részének, amely külön egységet jelent. Szintézis: Az analízis ellentétes mûvelete. A részeket gondolatban és/vagy cselekvésben összekapcsolja. Az analízis és szintézis a legalapvetõbb gondolkodási mûveletek, amelyeket a bonyolultabb gondolkodási mûveletek magukba foglalnak. " [link]
Azt hiszem, kicsit mesterséges (és félrevezetõ) egy állításról azt vizsgálni, analitikus, vagy szintetikus. Az analízis és szintézis módszertanok, amelyek a világ megismerését segítik elõ. Egyik a másik ellentéte és egyik a másik nélkül nem sokat ér. Az emberi megismerésben mindig szükség van annak vizsgálatára, hogy egy objektum (tárgy, állítás, eszmerendszer, stb.) milyen módon épül fel kisebb egységekbõl, ekkor analizáljuk az objektumot. Más esetekben tudni szeretnénk, miféle összefüggések vannak objektumok között, azok alkothatnak-e egy újabb objektumot, és ha igen, miféle összefüggések alapján. Ekkor szintetizálunk. És természetesen - mint Kant tette - magát ezt az eszmefuttatást is vizsgálhatjuk, részint hogy helyes-e, részint, hogy hasznos-e valami másra. Ekkor azonban már a filozófia berkeiben tévelygünk.
Csináltam egy jó ábrát: [link] Ugye ebbõl már ki tudod számolni a hiányzó szögeket?
A kérdező hozzászólása: Igen és nagyon szépen köszönöm
Hát persze. Pl. fénnyel - a szemen keresztül jól lehet ingerelni a látókérget. Különféle képekkel meg egyéb agyterületeket is, pl. olyanokat, amik erekciót okoznak.
A kérdező hozzászólása: bocsánat, nyilván olyan agyterületre gondoltam, aminek nincsen szenzoros része, és úgy gondoltam, hogy csak azt a területet, tehát nem más területen keresztül. És nem az egész területre gondolok feltétlenül, hanem egy adott mintázatot, mégha nem is olyan nagy felbontással, de lehetséges-e ingerelni, ami alatt aktiválást értek
Vannak már erre eszközök, árammal avatkoznak be.
Kedves Kérdezõ! Az 1. válaszoló vagyok. Hadd kérdezzem meg, mi motoszkál a fejedben?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rombusz: olyan konvex négyszög, aminek minden oldala egyenlõ hosszúságú. [link] Átlói e, f merõlegesek egymásra. Területe: T = e * f / 2 (Ha behúzod az átlókat, és az így kapott derékszögû háromszögeket az átfogójukra tükrözöd, kijön egy téglalap, aminek a területe e * f. A tükrözés során a terület kétszeresére nõtt, ezért az eredeti terület ennek a fele. Ez így szemléletesen megjegyezhetõ.) Kerülete Pitagorasz tétellel számolható a már említett Háromszögek segítségével és annak a tulajdonságnak felhasználásával, hogy minden oldala egyenlõ hosszú. Ezért elég csak az egyik oldalát kiszámolni és azt megszorozni 4-el. Derékszögû háromszög két befogója e/2 és f/2, ezeknek négyzetösszege adja ki az átfogó, azaz a rombusz egyik oldalának hosszát. Tehát: K = 4 * gyök[ (e/2)négyzet + (f/2)négyzet ] A számolást már te is meg tudod csinálni.
Húrtrapéz: Olyan négyszög, aminek 1-1, szemben lévõ oldala párhuzamos és köré egy kõr írható. Ez akkor valósul meg, ha a trapéz két szára egyenlõ hosszú. Ezért egyenlõ szárú trapéznak is hívják. [link] Területéhez szintén egy ábrázolási trükköt lehet használni. Amit itt megtalálsz: [link] (T = m * (a + c) / 2) Mivel adott a magasság is, ezért a megoldást már szintén le tudod vezetni.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm
Bocsi! A kerületet lehagytam: [link]


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!