Tudományok kategória válaszai (40101 db)

Hát aki azon kezdett el felnõni biztos egy nagyadag ostobaságot halmozott fel, de nem félek attól, hogy a jóérzést kiölte volna bárkibõl is.
Semmilyen hatással nem volt ránk szerintem se. Ha a gyerek el tudja választani a valóságot a mesétõl akkor nincs gond. És ha belegondolunk ennek még mondanivalója is van, szemben a mai szemét animékkal, amik csak a gyilkolásról és a szörnyekrõl szól
1993-ban születtem, a Dragon Ball kimaradt az életembõl.Viszont azért lehet annak alapja, amit Csxeba említett... Amikor az öcsém másfél éves volt sokat nézte a Shrek-et.Amikor az a rész jött, hogy Shrek és Szamár harcolnak a lovagok ellen a várban, a kisöcsém lesöpört mindent az asztalról... Természetesen ez után az Õ KOROSZTÁLYÁNAK SZÓLÓ MESÉKET ENGEDTÜNK NEKI NÉZNI... (És ezen van a hangsúly)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); #3: Tom & Jerry régebb óta sugárzott rajzfilm, mint a Dragon Ball. Abban Tomék minden epizódban szarrá verik egymást, különbözõ, minden háztartásban megtalálható eszközökkel, mégsem hallottam még olyat, hogy gyerekek ezrei húsklopfolókkal, tiszta erõbõl sózták volna fejbe gyermektársaikat, abban a reményben, hogy harmonika lesz belõlük. Tom & Jerry korhatár besorolása +6-os, vagyis reggel 6 órától is lehet sugározni, tehát még egy átlag 6 évesnek is több esze van, mint annak a tízen x éves gyereknek volt. Ez olyan, mint amikor egy elmebeteg kegyetlen, és véres ámokfutását egy videojátékkal, filmmel, vagy zenével hozzák összefüggésbe. Nonszensz! Nincs olyan alkotás, szerzemény, minek a hatása bûncselekményre, vagy ostobaságra buzdítaná a közönségét - ha valaki mégis ezt teszi, az azért teszi, mert elmebeteg! Aki elmebeteg, annak csak indok kell, hogy cselekedhessen, s teljesen mindegy, hogy ezt a lökést egy videojáték, film, rajzfilm, anime, vagy zene váltja ki belõle, hisz, ha az ember õrült, akkor egy személyes beszélgetés, egy szó is kiváltaná belõle. A gyerek kiröpült az ablakon, mert hülye volt, pont. Ha nem lett volna Dragon Ball, akkor is lett volna Republic: Szállj el kismadár dal, ami kiválthatta volna ezt belõle; ha az nem lett volna, akkor lett volna más. Egyébként mi a kérdés? Dragon Ball, és a többi anime nem befolyásolta jobban a magyarok kultúráját, mint az akkoriban szintén népszerû kosárlabdás kártyák, énekes fiú-, és lánycsapatok, Sport szelet reklám, vagy a dekóderrel fogott HBO-n látott filmek. Valakiben megragadt egyik-másik, valaki örül, hogy ha nem juttatják az eszébe. Valaki azóta szereti az animéket, s érdeklõdik a távol-keleti kultúrák iránt; valaki azóta szereti az NBA-t, s érdeklõdik az Usában népszerû sportok iránt; valaki azóta szereti a Sport szeletet, és Bob Marley-t. :) Valaki meg utálja az egészet, s legszívesebben kitörölné az agyából, ha lehetne. * #5, #7, #8: Egyetértek. :)
"Milyen mértékben befolyásolta a kései 90-es évek Magyarországának a kultúráját a Dragon Ball és a többi japán anime sorozat, amik akkoriban fõmûsoridõben mentek a legkönnyebben fogható TV-csatornákon?" Egyátalán sehogy. Nézte néhány kiscsávó oszt jónapot.
Én csak azt tudom elmondani, hogy nekem milyen volt, és a barátaimnak. Ez is kisregény lesz :) Úgy emlékszem, talán 13-15 lehettem, mikor ment, és imádtam. (Jah, egyébként lány vagyok, de jobban szerettem ezt, mint a Sailor Moon-t.) Nekem nem is harc része tetszett elsõsorban, persze azon izgultam rendesen, de azért kezdtem el nézni még a sima Dragon Ball-t (még nem a Z volt), mert nagyon viccesnek találtam :) Teljesen egyedi volt a többi akkori rajzfilmhez képest, és míg a többi rajzfilmben meg lehetett tippelni, hogy mi fog történni, addig a Dragon Ball-t annyira nem, pl Songoku nem nyerte meg elsõre a nagytornát, csak harmadjára, és volt jellemfejlõdés! Hosszú folyamattal a gonoszokból is lehettek jók (jobbak)! Ez akkor nagyon újszerû volt. Nekem nem az agresszió jött át, hanem ez a jellemfejlõdés, meg az, hogy nem minden fekete-fehér. Meg az is érdekes volt, hogy annyi generációt végigkövethetünk, és a szereplõk felnõnek, gyerekeik lesznek, nem úgy, mint pl. a tipikus Disney karakterek, ahol Mickey egér mindig ugyanakkora, sose veszi el Minnie-t, és minden beledermedt egy pillanatba... A barátaimat (fiúkat) persze a harc jobban érdekelte, de nem lettek tõle agresszívebbek. Ugyanaz volt, mint mikor elõtte mondjuk indiánost játszottunk, csak a harc technikája változott. Még valami: a Dragon Ball akkoriban összehozta az embereket. Csomó addig vadidegen gyerekkel barátkoztunk össze, ha valakinél kártyát/fénymásolt képet láttunk az utcán vagy suliban, és automatikusan megvolt a közös hang. Nagy nosztalgiával gondolok vissza erre az idõszakra. :) Pedig utólag visszanézve ennek a sztorija is azért sablonos volt valahol, de akkor nagyon sokat adott. :)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én ezeken nõttem fel, mondhatni, de nem lettem erõszakos állat. Emlékszem, hogy a napköziben a fiúk verekedõset játszottak, elõször azon bunyóztak, hogy ki legyen Goku, utána ha sikerült eldönteni, azért. De nem voltak túl durvák vagy veszélyesek, rendes egészséges fiúgyerekekként játszottak. Sajnos azt látom, hogy manapság, az rengeteg tizenkettes karika meg szabályozás meg mûsorsávtervezés mellett is, sokkal kevesebb figyelem jut a gyerekekre és sokkal nagyobb problémák vannak - ismerõsöm kislányáék az óvodában(!) vámpírosat játszanak, az Alkonyat meg ezek után szabadon. Azok a filmek még kevésbé valók annak a korosztálynak. Valamilyen szinten ez engem sokkal jobban aggaszt, mint a DB és társai befolyása. Tízéves lányok sminkeléssel meg fiúkkal foglalkoznak, ötödikesek kezében ott az ájfón... Valamiért úgy érzem, sokkal nagyobb probléma a fogyasztói társadalom letuszkolása a gyermekek torkán libatömés jelleggel. Ehhez képest egy anime, amiben megverik egymást, de azért végül mégis a jók gyõznek? Visszatérve az alap kérdésre, ezek az animék megalapozták a többi anime elfogadására és szeretetére való képességet, és szerintem többen elkezdtek érdeklõdni a távol-keleti kultúra iránt ez által, ami mindenképp pozitív. Mai napig nosztalgiával emlékszünk vissza ezekre a mesékre (és nem csak mi, magyarok, máshol a világon is), mert ez egy jelenség volt, egy generációnyi gyermek képzelte magát Gokunak vagy Sailor Vénusznak. Persze ebbõl a generációnyi gyermekbõl nem mindenki tudott egészséges felnõtté válni, de ez nem a rajzfilmek hibája. Szerintem nagyon jó, hogy voltak nekünk ezek a mesék, kicsit nemzetközibb és nyitottabbak lettünk általa talán. Úh, kisregény. Elnézést.
Szerintem semennyire, legalábbis nem negatívan.Az a felhõs ha igaz is lenne, akkor ne nézzenek semmit, mert mindenben látni ilyet.
A Dragon Ball egy nemzetközi szinten is az egyik, ha nem a legmeghatározóbb anime. Gyakorlatilag a popkultúra részévé vált. Bár nem önmagában, hanem az akkor futó többi animével (Sailor Moon, Pokemon, Digimon) együtt megteremtették a magyar animés szubkultúra alapját. "Volt egy eset, hogy egy kisgyerek kiugrott az ablakon, mert a Dragon Ball-ban volt egy felhõje Gokunak, amit oda tudott hívni magához és repülni tudott vele." Urban legend. Egész más (családi) oka volt, legalábbis ahogy én tudom. Egyszerûen ennek az esetnek a nyomán vált bûnbakká a DB. Mert ugyan kit hibáztassanak? A gyereknevelésre alkalmatlan szülõket? Ugyan már! Nagyon jól tudjuk, hogy mindig más a hibás. Más rajzfilmekben még ennél nagyobb "hülyeségeket" is láttak és látnak a gyerekek, mégsem nyírják ki magukat sorban.
Semmilyen és a fogalmunk sincs között mozoghat. Szerintem google-vel próbálj meg magyar tanulmányokat találni errõl, valószínûleg sokkal hatásosabb, mint az ilyen random megszólalások.
Volt egy eset, hogy egy kisgyerek kiugrott az ablakon, mert a Dragon Ball-ban volt egy felhõje Gokunak, amit oda tudott hívni magához és repülni tudott vele. A srácnak nem jött oda a felhõ... Azt hiszem, ezután szüntették be a délutáni sugárzást és tették korhatárossá a rajzfilmeket. Akkor jöttek be a sárga karikák (bár az elején még zöld kör meg kék háromszög meg ilyenek voltak)
Agressziót kelthetett, de én '90-es évekbeli gyerek vagyok, és a korosztályomat ismerve azért nem olyan nagy a hatása. És ma már jóval kevésbé futnak, így nagy baj nincs. Szerintem :)
Befolyásolta! nem hiába tiltakoztak a gyerekek (ami a Blikk, és Bors címlapján is volt). És inkább ezt nézzék a gyereke mint a éjjel-nappal szexelõs, veszekedõs Budapestet. Ha valaki kiugrik az ablakon akkor az nem egy film miatt lesz hanem az elmeállapot és a szülõ nevelése miatt. Aki még mikulást meg hasonlókat lát meg vár akkor azt nem engedném ilyen anime elé! És ha a Republic "miatt" ugrik ki valaki akkor a Republic nem léphetne fel sehol??!! A Blikkben is van egy pszichológusi vélemény miszerint a Tom és Jerry "rosszabb" (ilyen értelemben)

Hogy lehet valakiből mentalista (már mint olyan, aki ért a testbeszédhez a subliminal üzenetekhez a befolyásoláshoz stb. )?

Már mint pl. Keith Barry hol tanulta meg ( tudom, hogy a fele nem igaz, annak, amit mutat) amit tud? Pszichológiát kell hozzá tanulni? És a félreértések elkerülése végett nem az ezotériás humbug érdekel, hanem a pszichológia része.
Szerintem erre születni kell. Persze egy része pszichológia, de tudnod kell, hogy a mentalisták nem szupermenek, hanem egyszerû bûvészek. Márpedig pszihológia szakon nem az a cél, hogy bûvészeket neveljenek, ezért ott nem igazán sajátíthatod ezt el. Szerintem csak önképzéssel juthatsz ilyen tudáshoz vagy esetleg ha valaki a tanítványának fogad.
A kérdező hozzászólása: Kösz

Hogy növelhetném a feszültséget (elektronikában)?

Szóval még kezdő vagyok, 14 éves, és 1V-t szeretnék legalább 2,5V-ra növelni. Mivel lehetne megoldani, a válaszokat előre is köszönöm.
[link]
Egyenáram (DC) vagy váltóáram (AC)? Ha mindkettõ egyenáram, step-up DC-DC konverterrel; ha mindkettõ váltóáram, akkor transzformátorral. Mondjuk érdekelne mi ad le 1 V-tot, és mire kellene legalább 2, 5 V. ;S
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat, nekifogtam az elsõ által belinkelt projektnek, és a második kérdésére a válasz: galvánelem feszültségének növelése.
Sorba kötsz három galvánelemet. Plusz pólust a minuszhoz, plusz pólust a minuszhoz, a maradék plusz és minusz pólusok között kb. 3V lesz a feszültség. Mondjuk érdekes elem az, amelyik 1V feszkót szolgáltat.


Itt ez a fenti keplet Oxonium ion akar lenni H3O vagy valami elirás történt ?
A kérdező hozzászólása: H3O
H3O a viz savas közegben létrejött ionos vegyülete ami szintén savas jelleggel bir igy ki lehet mutatni olyan indikátorral amivel a savakat mutatják ki( lakmusz papir vagy lakmusz oldat vörösre vált) vannak még más eljárások is de ez a legegyszerübb
Google: [link] az elsõ oldalon lesznek könyvesboltok is, ahol elõjegyezhetõ: [link] [link] [link] A kiadó oldalán megtalálható ennek újabb kiadása: [link] De fenn van PDF-formátumban is... Csak keresni kell, ennyi az egész...
A kérdező hozzászólása: Az elõjegyzés az sok idõ, azért írtam hogy egyik könyvesboltban sem található. PDF formátumban nem szeretném, könyvben sokkal jobb. De azért köszönöm a segítséged! :)

S. O. S fizika. A feladat így szól: Két fiú, az egyik (m1) 50kg a másik (m2) 80kg, korcsolyával állnak a jégen, az egyik fiú ellöki magát a másiktól 20N (newton) erővel. Mekkora lesz a korcsolyázók gyorsulásuk?

soha nem is ment a fizika :s 1est kapok, ha nem csinálom meg holnapra ezt a feladatot. Nagyon nagyon jóljönne a félévi átlagomnak, ha meg tudnátok csinálni.
Newton törvényei, tankönyvben. Erõ = ellenerõ. F = m1 * a1 = m2 * a2 ; --> a1, a2
A kérdező hozzászólása: Nekünk nincs tankönyvünk...olyan nálunk nincs...de köszi :)

4-es átlaggal felvennének az érdi VMG-be?

A matek az 4-es a töri az 3-4 még nem tudom sajnos most egy kicsit elrontottam :( a magyarok mind2 5-ös és sima gimnáziumi részbe akarok menni. Amúgy az összes többi tantárgy 4-es. Csak a töri az ami most rossz lett :/ Amúgy mindig 4-es voltam csak most egy kicsit elcsúztam :/
oda 3.00 val felvesznek
A kérdező hozzászólása: Az érdibe ????

Miért mágnes a mágnes?

Arról van szó, hogy fizikára ez a házi és sehol nem találom meg. Az anyagszerkezetéről is kéne valami. Erről 6-7 mondat.
[link] Itt a "A mágneses tulajdonságok alapjai" fejezet. Szerintem ertheto.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!