Kultúra és közösség kategória válaszai (62876 db)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Számadatok nincsenek a zsebemben, viszont bárki számára elérhetõek. Amit írok az vagy személyes tapasztalat, vagy olvastam. Oroszo.: egy "átlagos" nem hiszem hogy sokkal rosszabbul mint nálunk, viszont sokkal vékonyabb a középréteg. Viszont rengetegen tengõdhetnek a mi létminimumunk környékén, és a szupergazdag is valamivel több mint itt. Kína: passz, messze van, ott szélesedik állítólag egy réteg ami minden sz*rt megvásárol már mint az amerikaiak. A legtöbben vidéken vagy valami betanított munkában dolgozhatnak, de munka tuti van, éhezés nem jellemzõ, és állítólag elég szabadon lehet seftelgeni, kicsiben vállalkozni. Fehéro.: szerintem ez egy nagyon nyomorult ország lehet, én még csak hallottam olyanról aki látott fehérorosz embert. A komcsi kiváltságos réteg ellehet, a többirõl nem tudunk semmit. Biztosan szegényebbek még az oroszoknál is, és semmi sincs ami arra utalna hogy kitörnének. Ukrajna: valószínûleg az Oroszországihoz hasonló, kisebb szórással. Lengyel: na innen már személyesek a tapasztalataim. Ott erõsebb az a "közép" réteg, ráadásul nagyobb a vállalkozó kedv. Ha pénzben mérjük a bevételeket, talán a mostani magyarral lehetnek õk egy szinten, de többen vannak, jobbak a kilátásaik. És a lengyel ember nem panaszkodik ennyit! Cseh: külön állatfaj, de kb. a magyar és lengyel helyzet keveréke, bár egy talán kicsit még mindig jobban keresnek. Méreteiben, adottságaiban is nagyon hasonlít Magyarországra, az ottani élet is. Kár hogy alig tudunk egymásról, de ez már egy másik téma.

Mit jelent ez a szöveg magyarul?

Arakhlem la pe ulica
Cigány nyelven van: I’ve meet her on her street buying for herself a water melon I’ve meet her on the field buying for herself two sandals I’ve meet here on the market buying for herself a beautiful necklace
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, de letudnád fordítani nekem, mert a google-fordítóban nem bízok, és nem tudok angolul sajnos
Az angol szöveg: Találkoztunk az utcán (a lánnyal), mikor görögdinnyét vett magának, Találkoztunk a mezõn, mikor két szandált vett magának, Találkoztunk a boltban, mikor egy gyönyörû nyakláncot vett magának
Majdnem stimmel, de nem teljesen pontos :) Nem magának vett, hanem én vettem neki. Az eredeti dalszövegben "akhardemla" (elhívtam) szerepel "arakhlemla" helyett (találkoztam vele) szerepel egyébként (ismerem az eredeti dalszövegírót), azaz "elhívtam az utcára". Utána "kindem lake lubenyica", tehát "vettem neki görögdinnyét". A 2. versszak "arakhlem la ande malya", tehát "elhívtam a mezõre" és vettem neki szandált (kindem lak' e sandala). A harmadik természetesen a "szép lánccal" ugyanez. Üdv!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!


Azt mondják a magyar olyan nép, hogy mindig azon jár az esze, hogy portyázhatna. Én nem! Nem vagyok magyar?

Hogy a magyar azon töri folyton a fejét, hogy loghatna,, csalhatna, hogy úszhatná meg a fizetést.
Kissé pozitívabb megvilágításban. A magyar nép sohasem adja fel. Még egy olyan országban, ahol nincs pénz, és túl magas az adó, ott is meg tud élni, mert ha kemény munkával nem tud elõre jutni, akkor megtalálja a kiskapukat, de nem hagyja, hogy megnyuvasszák. Hogy te nem ezen gondolkozol, ez talán azért van, mert még nem szorulsz rá. Ami nem baj. Talán ismered ezt az idézetet. "Ember küzdj, és bízva bízzál." Nem is értem, hogy miért nem ez Magyarország nemzeti mottója.
Van nemzeti mottónk?
Nem csak a magyar szeret potyázni, viszont falnak menni igen, és amikor kiderül, hogy a fal erõsebb, utána is próbálkoznak. "Én nem ezen töröm a fejem." :) "Ember küzdj, és bízva bízzál." Ja, magyar ember küzd, harcol, falnak megy.... :(
Valószínûleg tisztességesebb vagy, mint az átlagmagyar. (Sajnos vagy nem), én is ilyen vagyok. ...nem "portyázhatna", hanem potyázhatna... gondolom elírtad.
Nem értem miért szavaztatok le, nem kötekedésbõl kérdeztem, hogy van-e hivatalos nemzeti mottónk.
Nem olyan. Csak ha rákényszerítik. De akkor más is ezt teszi. Legfeljebb más népek kevésbé szorulnak rá. Vagy kevésbé ismered õket. De ha mind olyan lenne is, a nemzetiséget akkor sem ez dönti el. Kivéve, ha te magad eszerint ítéled meg magad. Én azért elég sok olyan magyart ismerek, akik nem törik a fejüket a lopáson, csaláson, és hasonlókon. Lehet, hogy nem ugyanazokban a körökben fordulunk meg?
Dehogynem, de te egy kivételes egyéniség vagy, egyedi látás- és gondolkodásmóddal.
Ahol 2 magyar, ott 3 vélemény...
Általánosságban véve, sajnos semennyire!
Van is egy ilyen régi vicces mondás, már nem emlékszem pontosan, h van, de az a lényege, h 2 magyar 1 lakatlan szigeten 3 politikai pártot alapít.
Csak másoktól hallottam, hogy pl. az Angliában, Hollandiában, stb. dolgozó magyarok egymásnak is keresztbe tesznek, miközben pl. a lengyelek segítik egymást. Nem tudom, mennyire általános, de több ismerõs is mondta, aki élt kint. :(
Sajnos semennyire, pont ez a tapasztalatom....Pedig kevesen vagyunk és össze kéne tartanunk.
Régebben élt egy mondás: A magyar ember akkor van egy véleményen, amikor a templomból a kocsmába igyekszik.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kicsit árnyaltabban látom a kérdést, mint az elõttem szólók. A magyar világ életben induvíduum volt. Jó problémamegoldóképesség és nagyfokú önállóság, valamint kreativitás jellemezte. Ha "eszetlen robotként" dolgozik, azt is magábann röhögve, cinizmusból teszi, nem pedig azért, mert valóban ilyen. Épp ezért szeretnek külföldön bennünket: olyan értékeket tudunk felmutatni, melyeket Õk a hangyaszellemmel ez sem tudnak képzelni. A magyar egy kifejezetten tanító típusú nép. Persze itt nem szélsõségekrõl, vagy tudatos félreneveltetéses elhajlásokról beszélek, hanem a tipikus népi jellemzõkrõl. Kimész egy faluba - és ott nagyon szépen, tisztán láthatod ezeket a jellemzõket, mert az emberekbõl nem gyilkolja ki a felülrõl ránk erõltetett és tõlünk teljesen népidegen társadalmi modell... Viszont ami egy népnek elõnye, az egyben gyengéje is! Az önállóság rivalizálást, a rivalizálás irigykedést, széthúzást szül. Azonban ennek mértékét sokan hajlamosak tévesen megítélni. Ugyanis ahogy fordítva gondolkodunk mindenben, lásd a dátumnál a tágabb halmazból indulva szûkítjük a fókuszt évtõl a nap felé, vagy a neveknél a családtól az egyedig - a nagyja külföldihez képest, ugyanígy vagyunk a "viszálykodással" is. Míg külföldön valameddig kis bajban összetartanak az emberek, ám minél nagyobb a baj, annál jobban széthúznak (lásd vendetta és hasonlók), addig mi egy jó darabig széthúzunk, ám a kritikus, életveszélyes pillanatban félelmetes szinkronba tudunk kerülni. - Pont fordított logikai rendszerünknek és önálló, kreatív problémamegoldó logikánknak köszönhetõen. Lásd pl. 1956 esete, de lehet hozni számos egyéb példát erre. Szóval nem teljesen ellentmondva az elõttem szólóknak, de azért azt mondom, mindenki legyen csak büszke magyarságára és származására, mert ez a -pont mentalitása miatt- sokat szenvedett és nyomorgatott kis nép komoly motorja volt mindig is a világnak, a fejlõdésnek és a jövõben is az lesz, ne féljetek. :)
Szeretnék figyelmébe ajánlani két olvasmányt azoknak, akik a történelmet szeretik tanulmányozni. A téma: Két tárgyalás Sztambulban. Két diplomata, a horvát Habardanecz János és a lengyel Hieronymus Laski követségben járt az akkori világ legerõsebb hatalmánál, a török Portán. Az egyik a német Ferdinánd király pártiaknak, a másik a Szapolyaiaknak volt a követe. Érdekes, és tanulságos, hogy mind a kettõ hûséges a saját gazdájához, és mind a kettõ azon igyekezik, hogyan tudja minnél jobban bemártani a másikat. Vajon melyiknek volt igaza? Ma már 500 év távlatából másképp látjuk a kérdést. Ma is ha történetesen a szoc-lib oldal, vagy a nemzeti-konzervatív oldal Brüsszelben, vagy Washingtonban próbálja lejáratni a másikat, a saját érvrendszerében halad elõre. Az már más kérdés, hogy valójában a nemzetnek, a magyar népnek melyik a hasznos? Tudomásul kell venni, hogy a történelem egyben az ideológiák harca is. Ezért kellene egy nemzeti minimál konszenzusban megegyezni. De ki az akit maga fölött bíróként elfogad mind a két oldal?
Nem kell mást tennünk ennek megállapításához, csak át kell tekintenünk az összetartásokat a muhi pusztai szekértábortól az ezévi ellenzéki huzakodásig...

Mi történne, ha egy nagyobb téren elkezdenék graffitizni? :D

Nem akarom,kipróbálni,de érdekelne,mert megnéztem KIDULT,Raski videóját,és ott a sok ember között graffitiznek,reakciók nélkül.
Nagyobb tereken, fõleg Pesten mindig a közelben mászkál pár rendõr. Jobb esetben csak térfigyelõ kamerával kapnák le a képed aztán egyszer meg jól meglepõdnél.
Sed Deus non potest iudicare de me
Nyugtass meg, hogy ezt nem akarod magadra tetováltatni, mert az iszonyat proliság lenne.
Solum Deus me iudicare potest.
Ser huden, eme Christius
vagy Deus mongelius, heus usta france
Solus Deus me iudicabit.

Tudnátok ajánlani szomorú verseket és prózákat?

Szavalóversenyre készülök és valami komolyabb, drámai művet szeretnék előadni.
Jó volt nekünk a régi is. Az angolszászt nem ismerem, de a porosz mellett semmiképpen.
Alapból hülyeségeket tanítanak. Speciel minek verseket, meg kötelezõ olvasmányokat tanulni? A mai fiatalokat már nem érdekli az Egri csillagok, meg a Pál utcai fiúk. A legtöbben már cask a Wikipédiáról átfogalmazott szöveget írják le olvasónaplóként, oszt' viszlát. A tanárok olyan hangnemben próbálják fegyelmezni a gyereket, amely úgyse használ. Csak a saját primitivitásukat mutatják. A legtöbb iskola lepukkant, kopott falakkal, régi krétás táblákkal. Ennek tetejében, egy átlag szülõ körülbelül 25-30 ezer forintot dob ki cask tankönyvekre, és még ott vannak az írószerek, táskák, tesi cuccok, stb. Mi a tanulság? Sok pénzt dobsz ki szarra. Akkor már inkább külföldön jobban megéri tanulni, a mai magyar oktatás - én úgy gondolom - nem engedheti meg magának a "keménységet", ilyen körülmények között, egyelõre.
Utolsó, nem tudom, mirõl beszélsz. Én a '90-es években voltam általános iskolás, és olyan suliba jártam, ahol alsóban 8-9 óránk volt minden nap. Mégse utálta senki, mert jó osztályunk volt, és a tanárok is szerették a gyerekeket. Megtanítottak írni, olvasni, számolni normálisan, nem úgy, mint a késõbbi liberális rendszerben, ahol hülyéket képeztek. Mégse volt belõle problémánk, õszintén szólva nem is éreztük szigorúbbnak az óvodánál. De más iskolákban is tudtommal 6 óra volt általában. Felsõben már ilyen suliba jártam, és az se volt rossz. Szóval, mégis mi a lényeg? Alapmûveltséget ismerõ diákokat képezzünk, vagy síkhülyéket, akik csak az okostelefon vásárlás, facebook nyomogatás, retyóklub nézés, drogozás, k*urvulás, gyári összeszerelésben látják az élet értelmét?
A mostani oktatás a pokol, szegény elsõs gyerekeknek már 6 órájuk is lehet. Szerintem ennyire nem kéne lökdösni a gyereket, mert ezért van a legtöbb gyereknek iskolaundora. Egyszerûen nehéz és szar. Mindenképp az ANGOLSZÁSZ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ahogy porosz iskola alatt sem egy lepukkant panelsulit kell érteni ahol durunggal ütik a gyerekeket miközben 10 soros képleteket és 20 oldalas memoritereket magoltatnak velük, úgy angolszász iskola alatt se valami amerikai filmekbõl ismert lebujt ahol hamburgereszacskóval dobálják a tanárt a demokrácia jegyében, de egyébként mindenki segg hülye. A legmenõbb angol sulik most is az egyenruhás helyek, ahol van felvételi (általában tandíj is), elég sokat tanulnak, VISZONT önálló munkára is kényszerítik az embereket. Én csakis emellett tenném le a voksom, gondolkozni, újat létrehozni kéne megtanítani az embereket, nem rabszolgákat nevelni. Az egy óriási tévedés hogy bármiben is a poroszos modellek állnának hozzánk közelebb. A magyarok ennél individualistábbak, nem véletlenül szenved sok kölök a nagy szigor alatt, úgy hogy közben nem tanul semmit. Az egyéb területekre is jellemzõ nálunk, hogy minél több szabály van, annál több a kihágás. Nem vagyunk mi németek, és pont ez a jó!
Csakis a porosz. Nem voltam éltanuló mégis így vélem. Régen még tanultak latint, ógörögöt, más nyelveket, mindenre volt idõ, matek, fizika és a többi. És beszéltetni kell a fiatalokat, eltörölném a teszteket ha rajtam múlna. Tanuljanak meg fogalmazni, gondolkodni, érvelni. A magam idejében én sem szerettem a szereplést, de volt egy öreg tanárunk szakközépben, mûszaki tárgyból, mindig azt mondta: kedves kollégám, mondjon öt bõvített mondatot a kérdésrõl! Senki nem bukott meg, addig gyötört, nyúzott míg megtanultuk amit kellett, minden órán feleltetett: megy ez magának kedves kolléga! - mondta mikor a leghülyébb is átment.
Elsõ! Mi eddig a poroszoshoz álltunk közelebb. Az a "régi", nálunk hagyományos. Az angolszász meg a "liberalistább".
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szerintem ennél sokkal összetettebb kérdés az oktatás politika, mintsemhogy "poroszos" meg "angolszász" címszavakkal érdemben lehessen jellemezni. Továbbá nehéz úgy rendszereket összevetni, hogy igazából maga az iskola, sõt egy-egy tanár sokkal nagyobb befolyással van a színvolra, mint maga a rendszer. Papíron persze jól hangzik, hogy nem bemagolt adatokat várnak vissza, hanem gondolkodásra akarnak késztetni és így nem "tanult", hanem "okos" embereket termelnek ki, de legtöbb embertõl akik kint voltak lehet hallani, hogy ez általában a tanítás minõségében jelentkezik meg. A tudás egy része mindig lexikai, matekhoz is vannak dolgok, amiket meg kell tanulni. (Persze érteni is kell, de meg is kell tanulni. Pl. logaritmus definciója). Az egyetemekre pedig már kész tudással kell érkezniük a diákoknak, hisz öt évben rohadtul nincs idõ még arra is, hogy matek alapjait it átvegyék. Így is nagyon kevés, amit a középiskolában tanulnak az emberek. Hozzátenném, hogy jobb helyeken a gondolkodást is elvárják a poroszos rendszerben is és nem csak magolást és hogy a lexikai tudás gyors és effektiv felhalmozása is egy fajta késség, ami egyáltalán nem hasztalan. Összeségében szerintem a két "rendszert" nem lehet összehasonlítani mivel ez még az oktatást színvonalát semmiben nem határozza meg. Vannak szar angol iskolák is és vannak elit magyar iskolák is és fordítva is. Azzal egyetértek, hogy fontos lenne a saját gondolkodás támogatása és számomkérése, de pl. nekem bõven kellett saját véleményezést írnom, matekon pedig aztán szinte mindig magunk próbáltuk megoldani a feladatot elõbb. Másrészt viszont nagyon támogatnám az utolsó években történõ erõs specializálodást, legalább olyan téren, hogy (szinte csak) reál vagy humán tárgyaik legyenek. Nekem már utolsó években nagyon elegem volt a humán tárgyaimból, másrészt pedig korántsem volt elég fizika órám, hogy az egyetemre érdemben felkészítsen (kémiáról nem is beszélve). Szerintem ami tényleg fontos, azt mondjuk 9 évben le lehetne adni.
Az egyiknek több foganatja van, a másik kényelmesebb. Jelenleg nagyonnem állunk úgy, hogy nagyon elkényelmesedjünk, így nem hinném, hogy az angolszász oktatási rendszer nagyon kifizetõdõ lenne.
Utolsó: persze, hogy nem, mert ez a nemzetközi nagytõke világa, nem a nemzeti kultúráké vagy bármilyen eszméké. Ebben a rendszerben csak a termelésnek és fogyasztásnak van értelme, bármiféle emberhez méltó tevékenységnek nem. Az állam szélsõséges elnyomásából eljutottunk a szabadpiac szélsõséges elnyomásáig. De hamarosan változni fog. Talán kialakul újra egy egyensúly a kettõ között, valami élhetõ, emberhez méltó, normális élet. Bár ez nem csak a gazdaságon múlik.

A rock and roll ruházatáról mit kell tudni?

Írnom kell egy fogalmazást a rock and roll ruházatáról, tudnátok segíteni? Én keresgéltem, de nem találtam semmit :(
Hát, például én leírnám, hogy hogyna változott idõvel. Az 50-es években még az elõadók is elegánsabbak voltak, öltönyben zenéltek, vagy, ha nem, akkor sem szétszaggatott bõrnadrágban. Aztán a 70-es években ez megváltozott, és voltak olyan bandák, mint pl. a Led zeppelin, de voltak glam rock ruhákat hordó, de amúgy kemény együttesek, mint pl. a Sweet. A 80-as években glam metal ruhák voltak, aztán a 90-es években egyszerûbb lett: farmer, bõrdzseki, póló. Pl. Nirvana. Persze most az elõadókat jellemeztem, de a rajongók próbálták õket követni. Vannak különbözõ ágazatok, nyilván egy goth nem öltözik, mint egy Iron Maiden rajongó, vagy egy punk, vagy egy emo. Ezen a vonalon már talán el tudsz indulni.
A kérdező hozzászólása: ez nagyon baba amit most leírtál!:D köszi hogy ennyi idõt szántál rám :D
Nincs mit, remélem, tényleg segít.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!