Kultúra és közösség kategória válaszai (62876 db)

Csak nem a nyelvtan doga?? :) Amugy a könyvbe bennt van.

Mit jelent az, hogy a holtaknak is hirdettetett az evangélium?

Mert azért hirdettetett az evangyéliom a holtaknak is, hogy megítéltessenek emberek szerint testben, de éljenek Isten szerint lélekben.
Kérlek, lennél szíves kiírni pontosan honnan idézed ezt a szöveget? Kösz
gondolom az 1 Péter 3, 19-re gondol a kérdezõ
A kérdező hozzászólása: 1. Pét. 4, 6
Azt jelenti, hogy a múltban is hirdetve volt az evangélium, nem csak akkor amikor a kijelentés megtörtént.... Ezt most csak úgy írtam kútfejbõl mikor visszajöttem másodszor. Elsõznek azt írtam volna, hogy nem csak nektek élõknek van szüksége Istenre :P
Jézus azt mondta, hogy eljön az az idõ, és az most van, amikor a halottak hallják az Isten Fiának szavát, és akik hallják, élnek. Szellemi halottakról beszélt Jézus és Péter is.
Olyan emberek, akik ’halottak voltak vétségeikben és bûneikben’, vagyis akik szellemileg halottak voltak, mielõtt hallottak volna a jó hírrõl (Ef 2:1). Ám miután hittek a jó hírben, életre keltek szellemileg.
Számomra az az értelmezés használható, hogy itt a már elhunyt szentekrõl, mártírokról van szó, akiket az emberi/világi gondolkodásmód elítélt, megölt, azonban Isten elõtt élnek a Szellem által. Elõtte is arról beszél Péter, hogy a világiak ellenkeznek a megtért hívõkkel.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Egy kis kutatást végeztemezzel a témával kapcsolat. Kösz a segítséget, a vers megtalálásához. Az 1.Péter 4:6 kedves kérdezö hogy mit jelent az, hogy a halottaknak is hirdettetett az evangélium. A halott szó, nem a szószerinti sírban nyugvó halottakról beszél, hanem az olyan emberekröl, akik halottak voltak a cselekedeteikben, végségbeikben, büneikben...szóval szellemi /nem testi/ halottak. Miután meghallották a jó hírt, elhagyták bünös útjaikat és igy Isten elött szellemileg életre keltek. Ez a kontextböl meg lehet érteni. Az Efézus 2:1 így írja Pál apostol a keresztényeknek, akik megtértek: "Titeket is megelevenített, akik holtak voltatok a ti vétkeitek és büneitek miatt". /Károli/ Ugyanezt találhatjuk meg a Kolosszé 2.13-ban "Továbbá jóllehet halottak voltatok vétségeitekben......" /UV ford./
bocs a gramatikáért, nagyon sietve írtam, itt az eredmény :-D

Hogyan es hol tudnek megtanulni irni, beszelni, arabul?

Itt a neten szeretnek kerni linket, ahol van ilyen.
[link]
youtube ba írd be h : arab írás olvasás oktatás én ott tanultam meg a leckék segítségével olvasni meg írni http://www.youtube.com/results?search_query=arab+iras+oktat%.. sok sikert :)

Rejto Jenohoz hasonlo irok?

Hasonlo humoral rendelkezzo konyveket/irokat keressek.
Karinthy, Kosztolányi?
Karinthy es Kosztolanyi teljesen mashogy nezett ki!
p.g. wodehouse-t próbáld meg. :)
Szerb Antal: Pendragon legenda

Japánban, hogy van ez a kun, san megszólítás?

Írok egy mangát, viszont nem tudom, hogy milyen viszonyt kell írni, mikor:
Hát ha a fiút kun-nal illeti, akkor a lányt feltehetõen chan-nal. Másik eset lenne, hogy mindkét nemet san-ozná. De azért számít a tanár személyisége is. Magyarországon is vannak tanárok, akik közvetlenebbek és akik közvetettebbek. Bár olyat nehezen tudok elképzelni, aki lány-fiú közt erõs különbséget tenne vagy valakivel kivételezne. (Legalábbis osztály elõtt szerintem alapvetõen azért az a normális, hogy ugyanúgy szólítja meg, privátban viszont lehetne, hogy már máshogy. De ez megint személy függõ.)
Általában a fiú kun, a lány chan, ha egy idõsebb szólítja meg és olyan, aki jobban ismeri, de elõfordulhat az udvariasabb san is. Viszont! Nem a keresztnevüket, hanem a vezetéknevüket szokták általában használni a tanárok az iskolában, és ehhez viszont lány esetében inkább a san passzol. A keresztnév használata túl közvetlen, azt leginkább csak oviban (sulielõkészítõben) használnák szerintem. Tehát a fenti példánál én Dustin-sant használnék.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat!
Pl el tudok pézelni egy Raúl Hernandezt, de azt tudod, ugye hogy a spanyoloknak 2 vezetéknevük van, és az 1. használják informális esetben?
Raúl González Pazos Sergio Luna Suárez

Mit jelent számodra a keresztény élet?

Van hatással a mindennapi döntéseidre?,
suliban sokszor eszembe juttatják, hogy az Isten nevét hiába fel nem vedd... persze én õket, nem ítélhetem el ezért, mivel Jézusnak adatott e poszt...szólni nem tudom érdemes e lenne megszólni õket, mivel õk maguk meg vannak keresztelve, jártak hittanra is, szóval tudják mit cselekesznek...
rendben, szóval számomra az etikai nézeteim alapját jelentik, ateistaként is sok mai elvemben hittem , de akkor "mert csak" alapon, vagyis ne mgondolkoztam el , hogy pl miért vagy ki találta ki hogy az emberi élet és méltóság elidegeníthetetlen dolgok meg ilyesmi amilyen jellemfejlõdésen átvitt most 2 olyat mondok ami másnak is feltûnik, mert éjjel nem aludtam és msot nincs erõm sokat írni pl kb mindenkivel igyekszem alapvetõen kedves és megértõ lenni ha nem nyílt támadással lép fel, régebben elég csipkelõdõs voltam mindig is küzdöttem a hirtelenharagúságommal, pár éve valaki megkérdezte hogy "voltál te már valakire mérges? :D " szóval ezt az oldalamat sikerült legyõzni de ez csak két pici dolog
A kérdező hozzászólása: esetleg te is elmondanád a véleményedet a kérdéssel kapcsolatban? Ezzel...
A kérdező hozzászólása: Már válaszoltam ott:-)
"Van hatással a mindennapi döntéseidre?" Bizonyára van, de ha valaki szívében magáévá teszi azokat a bölcsességeket és azt a szeretetet amit Jézus tanított, akkor ez nem egy mérlegelés lesz, hogy "most csak azért nem bántom meg, mert az nem keresztényi". Hanem egyszerûen szívbõl jövõen történik. Felbosszant, de megállok, megnyugszom, és a õszintén megbocsátok neki. "Arra gondolok, hogy eszedbe jut valamelyik krisztusi tanítás, amikor felbosszantanak az iskolában, vagy munkahelyeden?" Inkább olyankor jutnak eszembe ilyenek, amikor mások "drámáznak", mert unalmasnak tartják az életüket, és ezért pletykálni, meg furkálni és könyökölni kezdenek a munkahelyen. Volt olyan munkahelyem, ahol egymást taposták 5000 forint plusz pénzért az emberek, a munkát persze mindenki egymásra próbálta hárítani. Kicsit nehéz is, egyensúlyozni, hogy én ne kövessem el ezeket a hibákat, hiszen azért próbálnak belerángatni az ilyen butaságokba, mert ezzel igazolják önmaguknak az értelmetlen tetteiket. "Dehát más is ezt csinálja, és még rosszabb is nálam, tehát én jó vagyok". De úgy, hogy példát mutatok, persze mindig én vagyok az õsellenség. Volt olyan munkahelyem is, ahol próbálták kihasználni azt, hogy ilyen vagyok. Ilyenkor a legnehezebb eldönteni, hogy ki az akinek valóban szüksége van a segítségre, és ki az aki csak így akar kihasználni. "Van ennek visszatartó ereje, hogy ne viszonozd a rosszat rosszal?" Nincs, szerintem ez vagy lélekbõl fakad, vagy ez nem tanulható. Én azt mondom, hogy sok szellemi gyakorlat után és a világ megismerése, megértése után a lélek képes megérni és fejlõdni ahhoz, hogy aztán ez valóban lélekbõl fakadó legyen. De az ilyet idomított módon nem lehet megtenni. Erre pont jó példa Mózes. 40 napig állítólag magával az Istennel társalog, és közben kap 2 kõtáblát, amin rajta van, hogy "Ne ölj". Egyedül Mózes ismeri a törvényeket, mikor lejön a hegyrõl. Elsõ kanyarban 3000-et megölet saját népébõl. Nem is igen várhatunk mást, ha nem lélekbõl fakad a megbocsátás, hanem idomított módon, akkor van egy bizonyos szint, amikor "túlcsordul" és a rosszra, rosszal válaszol. A megbocsátás, ha lélekbõl fakad, nincs mértéke. Jézus még a keresztfáján is megbocsátott, holott égen és Földön neki adatott minden hatalom. Bármikor használhatta volna rosszra. --- Anonymus
Számomra a keresztény élet szeretni és szeretve lenni. (Amíg hiányzott az életembõl Isten szeretete, addig nem éltem teljes életet.) és megpróbálni ezt a szeretetet mutatni az emberek felé is :) Persze ez nagyon nehéz...sokszor kérek Tõle bölcsességet a mindennapi élethez. Persze ugyanúgy feltudnak bosszantani az iskolában, munkahelyen..de már más a reakcíóm, ha szeretettel próbálunk reagálni az emberek rosszindulatára, az általában feltûnik az embereknek :) Sokszor teszem fel a kérdést "Vajon mit tenne Jézus?" és próbálom így élni az életem, habár ez nem azt jelenti, hogy tökéletes vagyok, hiszen senki sem az. De próbálom ezt szemelõtt tartani mindig. )
A kérdező hozzászólása: Egyetértek veled kedves fölöttem író.
Szennyfolt nélkülinek megtartani magamat a világtól, és mindenben úgy tenni, h azzal Istennek szerezzek örömet.
A kérdező hozzászólása: Kedves " # 3/3 12-11 23:58" Jó lenne, ha meg tudnád "fertõzni" a példáddal a környezetedet, mert sokkal szebb lenne így sokak élete!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Egy hasonló kérdéshez írtam, de most sem változott a véleményem és nem is fog, szóval copy-zom! :) Igazából nagyon szeretem Istent, az Õ fiát Jézust, az Õ parancsolatait és mindent ami vele kapcsolatos. Kereszténynek lenni nekem azt jelenti, hogy csakis Õt követem, figyelek Igéjére, igyekszem megtartani parancsolatait és ha el is esem út közben, tudom hogy felsegít hogy továbbmenjek. Szeretnék mindent úgy csinálni ahogy Jézus is csinált, mindenkivel kedves lenni, segítõkésznek, türelmesnek és még sorolhatnám! MIvel Jézus megváltott a bûneimbõl és mostmár új életem van, figyelek rá, a testemet óvom a káros szenvedélyektõl, ezért nem dohányzom, nem iszok alkoholt, próbálok egészségesen élni, példát mutatni, szeretettel fordulni bárkihez, a lelkem pedig Isten Igéjével ápolom és örzöm! Hibázok elég sokszor de hiszem, hogy Isten mindenben tanácsol és okít! Benne hiszem és bízom! Érte élek minden nap!:)
meg tartjuk a szelem gyümölcsét calácia 5 :22.23
A kérdező hozzászólása: 12-es :-) Köszönöm a válaszod, és azt, hogy konkrétan, õszintén fogalmaztál:-) Ez itt nagy kincs:-)
Nem. A nevet nem szokás lefordítani, legfeljebb a családnév-keresztnév sorrendje változik.
A kérdező hozzászólása: áh, Köszi :)
Elvileg nem, csak a sorrendje más. Gyakorlatilag a gyerekeimnek két országban két nevük van. Ugyanis az EU csatlakozás elõtt születtek, az akkori szabályok szerint Magyarországon egy családnév volt, akkor is, ha az két tagból állt. Pl. az én családnevem X, a férjemé YZ, akkor választhattunk, hogy a gyerekek családneve X vagy YZ legyen. Mi ez utóbbit kértük. A nagykövetségen beadtuk a papírokat, hogy az apjuk állampolgárságát is megkapják, ott meg az a szokás, hogy mindenkinek két családneve van, az anyai és az apai. Így a gyerekek vezetékneve YZ lett.... Így a magyar anyakönyvi kivonatukban és az útlevelükben a vezetéknevük YZ, a külföldi papírjaikban pedig YX. Mindehhez még hozzájön, hogy az egyik gyerek keresztnevét elírták, így még az is más a két országban....
3 fõ ünnep van: Karácsony, Húsvét, Pünkösd. Ha lehetne osztályozni: a Húsvét, a feltámadás a legfontosabb - és a többi fényét is ez adja.
Húsvétot már a zsidó származású keresztények is ünnepelték, a pászka zsidó ünnep folytatásaként, ahol Jézus lett a bárány.
Ahogy már írták elõttem a karácsony, a húsvét és a pünkösd a három legnagyobb ünnep. Ezek közül kiemelkedik a húsvét, mert akkor ünnepeljük a megváltottságunkat.
Vállaljuk a leszámolást, elõzõ. Karácsony, Húsvét, Pünkösd a három szent ünnepünk. Le lehet szállni róla, aki nem hiszi ezt.
Talán még annyit, hogy sem a karácsony sem pedig a húsvét nem keresztény ünnep, még az elsõ egyházak sem tartották meg addig, míg bele nem vették a keresztény tanításba a "pogányok" kedvéért, De ezért majd õk elszámolnak...
Csatlakozom, az elõttem szólókhoz. Egyébként pedig már arról is szó volt ahogy grKati testvérem mondta, hogy nem is vehetne mindenki ezekbõl csak a felkent keresztények akik társ uralkodók lesznek Jézussal az égben, mert csak velük kötött szövetséget egy királyságra, a többiek maradnak a földön, õk itt élvezhetik a királyság áldásait. De hát ahogy írták, mindenkinek joga van saját döntéshez, de az bizony felelõsséggel jár....
Kedves kérdezö, természetes hogy maradsz annál a szokásnál amelyiknél akarsz. :-) A nézetem az alapos Biblia tanulmányozás után megegyezik a Zitus és munyamunya komentárjával. Talán még ennyit tennék hozzá, hogy a Biblia óva int ha valaki jogtalanul veszi magához a kovásztalan kenyeret és bort ami Krisztus testét és vérét szemlélteti nizán 14-én. /A tavasz elsö teliholdja/. Még a világi szervek, szervezetek is a nagy fontos ünnepségeket évente egyszer az évfordulón ünneplik. Még akik a születésnapot ünneplik is csak egyszer egy évben pont azon a napon.
A kérdező hozzászólása: Na , mit kapok én majd Jézustól, mert minden vasárnap , Úrvacsorázok. Legyen a ti hitetek szerint.Én maradok a vasárnaponkénti megemlékezésnél.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kérdezõ, az Apcselben azt olvassuk, hogy "megtörve házanként a kenyeret, részesedtek eledelben". Vagyis ettek. Ez nem az úrvacsora leírása. Pál kimondottan különbséget tesz a sima étkezés és a kenyér és bor vétele között, és feddi azokat, akik ezt nem gondolják komolyan (1Kor.11:20-34). Továbbá ugyanezt a kifejezést (megtörni a kenyeret) használja a Pál hajóútját elmondó részben is Lukács, ahol nyilvánvaló, hogy nem úrvacsoráról van szó, hanem az éhség csillapításáról (Apcsel.27:21-36). Úrvacsorát venni a Krisztust követve, õt utánozva csak egyszer lehet egy évben: a páska vacsorát megelõzõ estén, ahogyan Jézus is tette. Ez egy ember életében azért elég sokszor elõ tud fordulni ahhoz, hogy az általad említett "valahányszor"-ba ez a gyakoriság beleférjen.
A kérdező hozzászólása: Zitus, az elsõ keresztyének naponta összejöttek a kenyér megtörésére, az Apcselben olvasni lehet róla. És Pál azt írja valahol , valahányszor veszitek a kenyeret, és a poharat, az Úr halálát hírdessétek. Valahányszor, vagyis bármikor, nem egy évben egyszer.
Szia! Szerintem nem igen lehet osztályozni. Pl ha azt mondanám, hogy a húsvét akkor már az a kérdés merülne fel, hogy ha Jézus nem születik meg akkor a húsvét minek? Érted a lényeget? Tehát ezek a keresztény ünnepek úgymond egy ajtót nyitnak meg és egy ajtót zárnak be. Legalábbis én ezt így látom. A születése és a feltámadása egyaránt fontos mind a két cselekménye Istennek az életet hozza magával. Üdv
Szervusz Az Úr vacsorája, melynek az idõpontja egybeesik a pászkáéval, 2014-ben április 14-én lesz, és a megemlékezésre naplemente után kerül sor. Az igaz keresztények és az érdeklõdõk szemében ez egy különleges nap lesz, mivel az 1Korintusz 11:23–25-ben a következõ olvasható: „Jézus azon az éjszakán, amelyen át is adták, vett egy kenyeret, és miután hálát adott, megtörte, és ezt mondta: »Ez jelenti a testemet, amely értetek van. Ezentúl ezt cselekedjétek a rólam való megemlékezésül.« Hasonlóképpen tett a pohárral is”.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kedves Kérdezõ Mennyire igazad van! "Valahányszor, vagyis bármikor, nem egy évben egyszer." Így tényleg azt is jelentheti, hogy minden nap. Ha igy gondolkodunk, mindenki akkor, és annyiszor eszi, veszi, ahányszor akarja. De a kérdés nem az, hogy mi mberek ezt hogyan szeretnénk! A lényeg az, Isten ezt hogyan tekinti jónak. A pászkát évente egyszer ették, mert egy pontos dátum alkalmával szabadította meg õket az egyiptomi rabságból. Ennek emlékére (megemlékezésül) kellet a pászkát elfogyasztani minden évben niszán hónap 14.-én. Ha nem zsidó (merészelt) evett a pászkából, azt ki kellett írtani, mert nem tartozott ahhoz a nemzethez, akivel Isten szövetséget kötött. Ha evett volna belõle, nem tisztelte az Isten szövetségét, amelyet a zsidókkal kötött. Jézus a pászka helyett, nizán 14.-én vezette be az "Úr vacsoráját", (egyszer egy évben), ezért logikus, hogy azt mindig, niszán 14.-én kell tenni. Az apostolok évente egyszer emlékeztek meg Jézus haláláról. De itt is érvényes az, hogy abból senki más nem fogyaszthat, csak a "szellemi zsidók", vagyis Isten felkentjei, mert velük kötött szövetséget. Ha más fogyaszt belõle, aki nem tartozik ehhez a szövetséghez, ugyan úgy halálos vétket követ el, mint az ókori idõkben. 1Korintusz 11: 26-28 "Mert valahányszor eszitek e kenyeret és isszátok e poharat, mindegyre az Úr halálát hirdetitek, míg meg nem érkezik. Következésképpen, aki méltatlanul eszi a kenyeret vagy issza az Úr poharát, vétkes lesz az Úr testét és vérét illetõen. Az ember elõször is tartson önvizsgálatot, hogy alkalmas-e rá, és úgy egyen a kenyérbõl és igyon a pohárból. Mert aki eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik önmaga ellen, ha nem látja tisztán a testet." A karácsonnyak kapcsolatban, tudtad honnan ered? Íme: Lehet egy pogány ünnepbõl keresztény ünnep? Olaszországban 2004 telén, a karácsonyi idõszakban heves vita támadt. Iskolai vezetõk és tanárok amellett foglaltak állást, hogy a lehetõ legkevesebbre kell csökkenteni mindent, ami a vallásos karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódik, vagy akár teljesen el kell törölni ezeket. Azért javasolták ezt, hogy tiszteletet mutassanak az olyan, egyre növekvõ számban lévõ tanulók iránt, akik se nem katolikusok, se nem protestánsok. Mások azonban – az oktatás területén, és egyéb körökben is – azt követelték, hogy tartsák tiszteletben a hagyományokat, és õrizzék meg õket. Eltekintve e vitától, lássuk, hogy mi is az eredete sok karácsonyi hagyománynak. Miközben a vita a csúcspontjához közeledett, a vatikáni L’Osservatore Romano címû újság néhány érdekes észrevételt közölt. A karácsony ünneplésének idõpontjával kapcsolatban ezt írta ez a katolikus lap: „Jézus születésének tényleges dátuma történelmi szempontból ismeretlen, mivel sem a római történelem, sem az akkori népszámlálás, melyet a császár rendelt el, sem pedig az azt követõ évszázadok kutatásai nem utalnak rá egyértelmûen . . . Ahogy ez köztudott, a december 25-ei dátumot a római egyház választotta a negyedik században. Ezt a napot a pogány Rómában a Napistennek szentelték . . . Jóllehet a kereszténységet ekkorra már Konstantin egyik ediktuma elismerte Rómában, a Napistenrõl . . . szóló mítosz még mindig széles körben elterjedt volt, fõként a katonák között. A fent említett ünnepek, melyek mindegyikét december 25-én tartották, a népszerû hagyományokban gyökereztek. Ez adta az ötletet a római egyháznak, hogy keresztény tartalommal ruházza fel ezt a napot. Ezt azáltal tette, hogy a Napisten helyére az Igazságosság igaz Napját, Jézus Krisztust állította, ezt a napot választva arra, hogy ünnepeljék a születését.” Mit mondhatunk a karácsonyfáról, amely ma már a katolikus hagyomány része? A cikk, mely ebben a katolikus újságban jelent meg, rávilágított, hogy annak idején, az ókorban sok örökzöldrõl, mint például „a magyalról, a szúrós csodabogyóról, a babérról és a fenyõágakról úgy gondolták, hogy mágikus vagy gyógyító erejük megelõzi a betegséget”. A cikk így folytatódott: „December 24-én, karácsonyeste Ádámra és Évára emlékeztek a földi Paradicsomban található Fa nagyon népszerû története által . . . A fának almafának kellett volna lennie, de mivel az almafa nem illett a télhez, fenyõfát állítottak a színpadra. Az ágakra almát aggattak, vagy összetört kekszbõl készült, különleges formájú ostyákat, melyek a jövõben bekövetkezõ Megváltást szemléltették, illetve Jézus eukarisztikus jelenlétét jelképezték. Emellett gyerekeknek szánt édességgel és ajándékkal is díszítették a fát.” Mi történt késõbb? A L’Osservatore Romano megemlítette, hogy a karácsonyfa állításának hagyománya Németországban kezdõdött a XVI. században, majd hozzáfûzte: „Olaszország az egyik utolsó ország volt, ahol meghonosodott a karácsonyfa, részben a miatt a meglehetõsen elterjedt szóbeszéd miatt, hogy a karácsonyfa protestáns szokás, és ezért a jászollal [betlehemes jelenettel] kellene helyettesíteni.” VI. Pál pápa „vezette be azt a szokást, hogy [a római Szent Péter téren] egy hatalmas karácsonyfát állítanak fel” a betlehemes jelenet közelében. Elfogadhatónak tartod azt, hogy egy vallási vezetõ látszólagos keresztény tartalommal ruház fel eseményeket és jelképeket, amelyek õsi pogány szokásokban gyökereznek? Azzal kapcsolatban, hogy mi a helyes út, a Szentírás így inti az igaz keresztényeket: „mi közössége van az igazságosságnak és a törvénytelenségnek? Vagy mi részessége van a világosságnak a sötétséggel?” (2Korintusz 6:14–17). De ettõl függetlenül, ma még mindenki azt tart, ünnepel, amit, és ahányszor akar. Csak azt nem hiheti senki, hogy ezt, (mivel Istennel kapcsolatos), ezt felelõtlenül teheti. Aki elmegy, és törvénybeütközõ dolgot tesz, az mind abban reménykedik, hogy rejtve marad a tette, és büntetlenül megussza. De Isten elõl mit lehet elrejteni? Akkor nem lenne jobb olyat tenni ami kedves elõtte, naponta áldása van azon amit teszünk?

Van olyan könyv, ami az Országos Széchényi Könyvtárról szól?

Az egyik beadandómhoz kellenének olyan könyvek, amik az Országos Széchényi Könyvtárról szólnak. Mivel internetes anyagot nem használhatok, jól jönne a segítségetek, mert egyelőre nem találtam még forrást... Története, funkciói, érdekességek; minden jöhet, csak nyomtatott legyen. Előre is köszönöm!
Gugli... [link]

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!