Közoktatás, tanfolyamok kategória válaszai (138760 db)

Matek zsenik! Tudnátok segíteni?

Egy szimetrikus trapézt megforgatunk a hosszabbik alapja körül. Számoljuk ki a keletkezett forgástest felszínét. A trapéz alapjai 12 cm és 6cm szárai pedig 5cm hosszúak. forgassuk meg a trapézt a szimmetria tengelye körül.számoljuk ki a keletkezett forgástest felszínét és térfogatát!
Leírom röviden, aztán kérdezz, ha nem értesz valamit: 1. Ki kell számolnod a trapéz magasságát, ez pontosan 4 cm. 2. Ha a hosszabb alap körül forgatod el, akkor egy olyan forgástestet kapsz, ami két egybevágó forgáskúpból és 1 hengerbõl fog állni; ha lerajzolod a síkmetszetét, és beírod a metszetbe a megfelelõ adatokat, akkor látni fogod, hogy melyik érték melyik testnek milyen vonala (egy kis segítség; a trapéz magassága lesz a testek alapköri sugara), innen kiszámolható a felszín és a térfogat is. Ha a szimmetriatengely körül forgatjuk, akkor egy csonka kúpot kapsz, ennek talán még könnyebb is kiszámolni a felszínét és a térfogatát (1-1 képlet van hozzá a függvénytáblában).

Meg fogok bukni valószínűleg matekból. Még van esélyem? Szüleimmel mit csináljak?

11.-es vagyok, 1,2-re állok. Még egy dogát írunk félév zárás előtt, viszont ennél a tanárnál senki nem képes ötöst írni. Megoldunk közösen órán pár feladatot, felad házit, ami nehezebb, úgy ellenőrizzük, hogy ő lediktálja a megoldást és a dogában olyan feladatok szerepelnek, amiket nem oldottunk meg órán sem háziban. A másik oka a bukásomnak, hogy nincs agyam a matekhoz. Egyszerűen nem értem. Meg idén jöttem rá, hogy nem akarok egyetemre menni, ezért kicsit jobban visszavettem a tanulásból és lesz*rtam a matekot. Ha még írok egy 5-öst, akkor 1,6-ra állok, viszont az még mindig nem elég. Tavaly bukott osztálytársam, őt nem engedte javítani, pedig még 2 hete volt rá, az oka pedig az volt, hogy ez csak egy félév, úgysem számít... Én azért rákérdezzek?
Magántanárt kell fogadni, és év végére meglesz a 2-es. Hova valósi vagy? A szüleidnek meg mondd meg, hogy nem megy a matek és kell az a magántanár.
A kérdező hozzászólása: Igen erre én is gondoltam, de igazából eddig is megvolt a kettes, ha megkértem egy osztálytársamat, hogy magyarázzon el valamit, de idén ellustultam. A szüleimtõl félek csak, persze nem szeretnék megbukni, de ha mégis megtörténne, csak a szüleim büntetésétõl félnék... Hogyan mondjam meg nekik, ha megbukok? Budapesten lakom.
Akkor ne lustulj el, és zaklasd azt az osztálytársat! :D
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ha kinyitnád a szád a tanárnak, hogy "Elnézést, de legyen szíves levezetni a házi megoldásának lépéseit a táblán, mert nem értem.", biztosan nem harapná le a fejed, és talán meg is értenéd a feladatokat. Mindenesetre kérdezz rá, hogy javíthatsz-e még ezek után, de lehet, hogy én sem engedném meg, ne az utolsó pillanatban kapj észhez. Egyébként én 11. év végén buktam meg matekból, ráadásul évet is kellett ismételnem, mert a pótvizsga sem ment. Idén érettségizem és elárulom, hogy a tavalyi év végét 4-es matekkal zártam, valamint most is 3, 8-ra állok. Ne dobd sutba az egyetemet, mert hidd el nekem, tényleg fejben dõl el minden. Amikor megtudtam, hogy évfolyamot vagyok köteles ismételni, fel akartam adni az iskolát, de aztán rájöttem, hogy ez egy lehetõség, hogy kijavítsam a hibám. Azóta hálás vagyok a tanárnak, hogy meghúzott. (és ezzel nem azt akarom sugallni, hogy bukj meg, ne akarj egy évet elpazarolni) Gondolom ez nem elég nagy motiváció, de sosincs késõ változtatni. Elnézést a kis magánszámért, de remélem, elgondolkodtat. Ha nem téged, akkor valaki mást, aki hasonló helyzetben van.

Angol esszét kell írnom, az ételekről, étkezésről, hogy kezdjem el?

Valaki tudna segíteni az esszé elkezdésében? Valami olyasmit szeretnék, hogy minden embernek szüksége van az evésre mert... kérlek segítsetek!!:(


Ma fordítottam, mi a véleményetek?

Kezdő vagyok. Mostanában kezdtem fordítgatni a tanulás céljából. Eddig jól haladok?
Csak az elejét néztem meg. Néhol kihagysz dolgokat, ha jól láttam (in this room), de azokra nincs is szükség. Alapvetõen szerintem jó volt, bár az "uncanny"-re rejtélyes szerintem nem passzol, fõleg nem ebben a szövegkörnyezetben. Itt (szerintem) erõsen negatív töltetû volt az uncanny, a rejtélyes pedig inkább pozitív szerintem. Nyugtalanító, kellemetlen, hátborzongató szerintem jobb alternatívák lettek volna. Bár ez már részben vélemény kérdése is.
szerintem jó a fordítás kb... ha érdekel a téma mélyebben is, akkor tudom javasolni David Icke-ot youtubén, ééés.. Jill Taylor-t is.. https://www.youtube.com/watch?v=ttVSuXjUFFs
A kérdező hozzászólása: Elsõ, azt szándékosan hagytam ki, köszi a tippet, ezután jobban odafigyelek. 2. köszi neked is :)
Persze.
Osztályfõnöktõl vagy Titkárságon kérned kell egyet utána kötelezõ adniuk, de ha nem kérsz nem adnak.
Csak akkor, ha iskolarendszerû képzésre jársz.

Kettes diplomával mennyi esélyem van posztgraduális képzésre?

Egyetem alatt négyes körüli átlagom volt, de a szigorlatokat és az államvizsgát eléggé benéztem.
Konkrétan mire gondolsz? Egyetemi (mesterképzéses) végzettséget szereztél, és szakirányú továbbképzésre mennél, vagy másik mesterképzésre? Mert szakirányú továbbképzésre gyakorlatilag mindenkit felvesznek, de nincs nem fizetõs, mesterképzésnél meg kérdés van-e még támogatott féléved, ha nem, akkor mindegy, mert költségtérítésesre ott is mindenkit felvesznek. Ja, és ha fel akarnak venni, felvesznek, mert a legtöbb helyen van lehetõség felvételi duplázásra. Nekem például 3-as diplomám volt, és mesterképzésen a felvételire majdnem max. pontot adtak, és duplázódott, így mindegy volt.
(Mellesleg nehogy azt hidd, hogy csak 4-es fölötti PHD-sok vannak, egyrészt ez csak X évig számít a diplomaszerzés után, másrészt nem minden egyetemen.)
A kérdező hozzászólása: 5 éves képzésben kapott diplomám van, elsõsorban szakirányú továbbképzésre gondoltam, bár ha valamilyen piacképes MA-t találnék esetleg az is szóba jöhetne, már csak 1 támogatott félévem van. Ha fizetõsként jelentkezek, akkor a felvételi beszélgetésen nem fognak azért kinézni, mert kettes lett a diplomám? 3 éve diplomáztam, lényeges szakmai tapasztalatot nem szereztem, inkább csak felejtettem.

Teljes négyzetté való kiegészítés?

Szóval csak azt nem értem, amikor olyan a feladat, hogy
Akkor csináljuk meg 4 nélkül. X^2+12x+10= vegyük az elsõ 2 tagit x·2+12x-et ugye (x+6)·2 de ez 36-al több (x+6)·2-36+10 (x+6)·2-26 ez a vége.
Ha nem négyzetszám áll, akkor ki lehet emelni a fõegyütthatót, például: 3x^2+12x+27, kiemeljük a 3-at: 3(x^2+4x+9), és most a zárójeles tagon belül kell teljes négyzetté alakítani; az a célunk, hogy az "x-et bezárjuk a dobozba", vagyis csak a zárójelen belül legyen x. Ha azt írjuk fel, hogy (x+2)^2, akkor ezt kibontva x^2+4x+4-et kapunk, vagyis minden x-et sikerült bezárnunk (ha nem lenne jó, akkor több x lenne kibontás után), de így még kimarad 5, ezt hozzá kell adnunk, így 3((x+2)^2+5) lesz a "becsomagolás" eredménye. Most, ha kedvünk van, beszorozhatunk: 3(x+2)^2+15, bõven elég ilyen alakban megadni, úgy, hogy a zárójelen belül ne sima x álljon, azt nem szokták kérni középiskolában, de ha a tanárod kéri, akkor innen még tovább lehet lépni; írjuk át a 3-at így: 3=√3^2, ekkor √3^2*(x+2)^2+15, ismerjük azt az azonosságot, hogy a^2*b^2=(a*b)^2, így a külsõ tagot "becsempészhetjük a dobozba": (√3(x+2))^2+15, zárójelbontás után: (√3x+2*√3)^2+15, remélem kielégítõ a válaszom :)
3x^2+12x+27: Ez egy ideális eset. Mi van akkor, ha nem többszöröse az x² együtthatójának a többi? Íme: [link]
Akkor az x együtthatója nem lesz egész. Pl.: 3x^2-5x+7=0 (\sqrt{3}x-\frac{5}{2\sqrt{3}})^2-\frac{61}{12}=0
A kérdező hozzászólása: köszi mindenkinek:)

Mértani sorozat, ?

Egy mértani sorozat adatai:
Sn=8*((5/3)^4-1)/(5/3-1)=8*(625/81-1)/(2/3)=8*544/81*3/2= =13056/162=2176/27=~80, 6 a4=8*(5/3)^3=8*125/27=1000/27 Ilyen kis n-re ellenõrizheted magad úgy, hogy kiszámolod a tagokat és összeadod õket: a1=8 a2=40/3 a3=200/9 a4=1000/27, tehát az én megoldásom jó. Ezek összege: 8+40/3+200/9+1000/27, közös nevezõ a 27, 216/27+360/27+600/27+1000/27=2176/27, ez is stimmel.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!Nálam zárójel probléma is volt, volt ahol nem vettem figyelembe ezért teljesen más eredmény született. :) Köszönöm még egyszer!

Osztályozó vizsga más iskolában?

Betegség miatt osztályozhatatlan lettem,és időközben költözni is fogunk/szeretnénk. De most van lehetőség arra, hogy a vizsgát letegyem egy másik iskolában? /általános iskola 7. félév,minden tantárgy /
Természetesen igen. Ha költözöl, van olyan iskola, amelyik kötele felvenni, és ha nincsenek jegyeid, kénytelen lesz vizsgáztatni.
Milyen hetedik félév? A hetedik év féléve?
Azóta már biztos letetted

Milyen középiskolába menyek ha informatika érdekel?

Pesten lakok és olyan 3.5 vagyok.
Elõször tanulj meg helyesen írni!
Ahol erõs a nyelvtanoktatás...
Azt azonnal látja mindenki, hogy nem vagy 100-as. Tényleg csak kb. 3, 5.
Elõször tanulj meg írni, utána MENJ informatikázni te kaksaméta


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!